RSS icon Home icon
 • OULU PYSTYY PALJON PAREMPAAN

  Julkaistu 1.11.2016 Esko Ei kommentteja

  Marraskuun ensimmäisen päivän Kalevan pääkirjoituksessa ihmeteltiin aiheellisesti miksi avoinna olevasta Oulun kaupunginjohtajan pestistä kiinnostui vain kymmenkuntaa hakijaa.

  Samassa lehdessä uutisoitiin kaupunginvaltuuston kokouksen kaaoksesta, jossa keskustapuolueen valtuustoryhmän puheenjohtaja veti yllättäen hihastaan täysin valmistelemattoman esityksen tuloverojen korottamisesta. Esitystä kannatti spontaanisti perussuomalaisten populistiryhmä. Samanlainen spontaani näytelmä koettiin valtuustossa kesällä lähes samojen valtuutettujen aiheuttamana. Kaupunginhallituksen ja kaupunginjohtajan perusteellisesti valmistellut esitykset olivat arvotonta tavaraa.

  Samassa lehdessä oli myös Oulun Yliopiston rehtorin Jouko Niinimäen erinomainen kirjoitus, jossa ydinsanoma on, että kaiken päätöksenteon tulee perustua hyvään tilanneanalyysiin ja tutkittuun tietoon. Niinimäki toteaakin, että joskus tuntuu oikea tieto jäävän tunteiden ja eturyhmien lyhytnäköisten tavoitteiden jalkoihin.

  Lienee sattuma, että näin selkeä looginen yhteys syiden ja seurausten osalta osuus samaan lehteen. Looginen yhteys vielä jatkuu, kun katsoo hakijoiden taustoja.

  Vakavammin kaupunginjohtajan paikasta kisaavat ovat kaikki työskennelleet Oulun johtavissa viroissa jo ennen tätä valtuustokautta. He tietävät, että Oulussa pystytään parempaan, paljon parempaan, yhteistyöhön luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden kesken. He tietävät kokemuksesta myös sen, että saumaton yhteistyö ja luottamus johtavien luottamushenkilöiden kesken toimii, jos ryhmien johtoihmiset edustavat ja nauttivat koko ryhmänsä luottamusta. Voi perustellusti olettaa, että jokunen merkittävä hakua harkinnut henkilö on jättänyt hakematta, kun on katsellut kaupunginjohtajan työympäristöä vain tämän valtuustokauden ajalta.

  Olen varma, että Oulu on saamassa kyvykkään uuden kaupunginjohtajan jatkamaan Matti Pennasen erinomaista työtä elinvoimaisen yli 200.000 asukkaan Oulun ja koko pohjoisen Suomen hyväksi. Toivon että valtuustossa ei valintakokouksessa vedetä hihasta valmistelemattomia esityksiä viime kokousten tapaan.

  Uudelle kaupunginjohtajalle soisi sellaisen työympäristön ja -yhteisön, jossa hän yhdessä luottamus- ja virkajohdon kanssa pystyisi viemään Oulun kaupungin nykyisten ja uusien haasteiden yli entistä dynaamisempana ja elinvoimaisempana tulevien vuosien isojen muutosten keskellä. Valtuuston turha jappasu ja nokittelu on syytä unohtaa ja keskittyä olennaiseen. Vanhalla Oululla oli hyvä konsensushenki, joka pitää kaivaa uudistettuna ylös kaupungintalon kellarista. Me äänestäjät olemme viimekädessä vastuussa siitä, minkälaisen valtuuston kotikaupungillemme valitsemme.

  Comments are closed.