RSS icon Home icon
 • Onko Partnera Oululle vain sijoituskohde?

  Julkaistu 18.11.2016 Esko Ei kommentteja

  Viime Helmikuussa kirjoitin Partnera Oy (ent. Oulun Puhelin Oy ja ent. Oulu ICT Oy:n) toiminnan potentiaalisesta merkityksestä Oulun seudun elinkeinoelämälle ja ihmisille. Kyselin Oulun kaupungin omistajaohjauksen perään ja Partneran yli 200 miljoonan euron pääoman sijoittamisesta pohjoisen yritysten menestykseen ja alueen työllisyyteen. Tuolloin sain vastauksen, että yhtiön tehtävä on maksimoida omistajien omaisuuden tuotto ja arvonnousu, eikä yhtiöllä ole elinkeinopoliittista eikä alueellista roolia.

  Näin puolivuotta ennen kunnallisvaaleja olisi äänestäjien hyvä tietää onko myös tulevat valtuutetut sitä mieltä, että Oulun kaupungin 47 prosentin omistus Partneri Oy:ssä on vain sijoitus ilman elinkeino- tai työllisyyspoliittisia vaatimuksia. Oulun kaupunki käyttää käytännössä enemmistövaltaa yhtiössä ja näin ollen pystyy määrittelemään Partneran strategian. Partneria on jakanut, DNAn osakkeiden myynnin jälkeen, osakkaille merkittävät osingot ja pääomapalautukset. Osakkeiden hankintahinnat on ylitetty moneen kertaan ja kaikkia osakkaita on kohdeltu tasapuolisesti.

  Nykyinen valtuusto on hyväksynyt Partneralle ”uittoyhtiö strategian”, jossa yhtiö voi toimia parhaaksi katsomallaan tavalla, kunhan omistus kasvaa ja kaupungin pohjattomaan kassaan tulee muutama miljoona joka vuosi. Tämä on tietoinen valinta, joka on tehty demokraattisin menetelmin ja pulinat pois – ainakin vielä puolivuotta. Kaupungin rahoituspäällikkö toteaakin ykskantaan lehtihaastattelussa DNA;n osakkeiden myynnistä että Oulun ICT:n hallitus päätti myynnistä ei Oulun kaupunki.

  Partneria on tehnyt yhden sijoituksen, pienen kohun saattelemana, olemassa olonsa aikana. Kaikki muut ovat Oulun Puhelimen perintöä niin Systema Store Oy kuin kiinteistötkin. Kiinteistöissä toimii yhtiö itse sekä pääomistaja Oulun kaupunki ja puhelinyhtiö DNA ovat vuokralaisia. Raha kiertää taskusta toiseen. Yhtiön palkkalistoilla on toimitusjohtaja, varatoimitusjohtaja sekä 1-2 muuta työntekijää. Hallituksessa on viisi ammattilaista vain ohuella kytkennällä pääomistajaan.

  Perjantaina 18.11.2016 Kalevassa oli juttu, joka pohjautui puhelinyhtiö DNA:n pörssiin menoon sekä kopio kolme vuotta vanhasta Kalevasta, jossa uutisoitiin Oulun luopuvan DNA:n osakkeista. Osakkeiden hinnalla nyt ja silloin on turha spekuloida, sillä päätökset tehdään aina ajassa perusteellisen harkinnan tuloksena. Mielenkiintoista on kuitenkin kolme vuottavanhan Kalevan väliotsikko ”Oulun ICT Oy käyttää myyntituoton Oulun alueen elinkeinoelämän hyväksi”. Näin varmaan suurin osa kaupunginluottamushenkilöistä tuolloin myös aidosti uskoi.

  DNA Oy:n osakkeiden myynnistä Partneran omistajat, pienet ja suuret, ovat saaneet riittävästi rahaa, lähes satamiljoonaa euroa. Nyt olisi aika panostaa Oulun seudun menestykseen yritysten kautta ja saada sieltä tuottoa pitkällä aikavälillä tasaisesti. Yhtiön strategiaan taustalla tulisi olla vahva panostus pohjoisen yrityksiin ja näin toteuttaa omalta osaltaan Oulun elinkeinopolitiikkaa ja jättää pikavoittojen aiheuttama ahneus vähän taka-alalle.

  Comments are closed.