RSS icon Home icon
 • Oulu on pidettävä SM-liigassa

  Julkaistu 4.10.2017 Esko Ei kommentteja

  Kuntien perustuslaillisena velvollisuutena on huolehtia asukkaittensa koulutuksesta sekä sosiaali- ja terveyspalveluista. Tätä varten Suomen kunnilla on erittäin laaja itsehallinto ja verotusoikeus. Sanomattakin on selvää, että eripuolilla Suomea ja erikokoisten kuntien toimintaedellytykset ja -tavat ovat hyvin erilaisia. Tämän vuoksi kunnat ovat aina tehneet yhteistyötä: pienemmät kunnat palvelujen tuottamisessa ja isommat kaupungit elinkeinojen ja kansainvälistymisen saralla.

  Suomessa on viisi kaupunkia, joissa on yli 200.000 asukasta. Kymmenessä suurimmassa kaupungissa asuu noin kaksi miljoonaa asukasta eli 40 prosenttia suomalaisista. Loput 60 prosenttia jakaantuu noin 300 kuntaan. Nämä luvut osoittavat miten erilaisten ja erikokoisten asioiden parissa isot vanhat kaupungit ja muut kunnat joutuvat painiskelemaan.

  Suomen kuusi suurinta kaupunkia ovat tehneet erinomaista yhteistyötä jo vuosikymmeniä. Yhteistyö on erittäin käytännönläheistä ja tapahtuu pitkälti kaupunginjohtajien ja muiden johtavien viranhaltioiden sekä johtavien luottamushenkilöiden kesken ilman byrokratiaa.

  Puhelin, sähköposti ja tekstiviestit ovat työkaluja, joita käytetään Helsingin, Espoon, Tampereen, Vantaan, Oulun ja Turun välillä. Joskus istutaan saman pöydän ääreen ja vaihdetaan hyviä ja huonoja kokemuksia ja käytäntöjä. Helsinki on pitänyt tilastoja, laskenut vertailulukuja ja yksikkökustannuksista kaikkien osalta.

  Omalla kaupunginhallituksen puheenjohtajakaudellani keskustelimme usein viikoittain viiden muun kollegan kanssa. Meistä tuli ystäviä ja yhteyttä on pidetty jälkikäteenkin. Samaa olen kuullut kaupunginjohtajien kesken.

  Erinomaista on ollut myös se, että maan hallitukset ovat hyödyntäneet kuusikkokaupunkien osaamisen. Onhan näissä kaupungeissa esimerkiksi johtavat yliopistot, vastuulliset yliopistosairaalat, tärkeimmät elinkeinoelämän menestyjät ja suorat kansainväliset suhteet. Maan hallituksilla on ollut yleensä erityinen kaupunkipolitiikka, jota on yhdessä toteutettu. Nykyisellä ei.

  Oli todella surullista lukea 24.9. Helsingin Sanomien yleisönosastosta Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajan kirjoitus, jossa hän on romuttamassa kuusikkokaupunkien toimintaa Oulun osalta, vieläpä hyvin trumpimaisin sanavalinnoin. Toivon että uuden puheenjohtajan purkaus voidaan panna tietämättömyyden piikkiin tästä erinomaisia tuloksia tuottaneesta yhteistyöstä, eikä kirjoitus näin pudota siitä Oulua pois.

  Oulun paikalle on tulijoita jonossa niin Vaasasta, Kuopiosta kuin Jyväskylästäkin. Kolmio Helsinki-Tampere-Turku ei tarvitse Oulua, mutta Oulu tarvitsee noita vertaiskaupunkeja. Oulu kuuluu SM-liigaan, eikä sitä saa pudottaa maakuntasarjaan.

  Kuusikkokuntien yhteistyö ei ole maakunnilta pois. Päinvastoin: jos veturi on kunnossa niin vaunutkin liikkuvat

  Comments are closed.